Situering

Na drie werksessies op de Boekenbeurs wordt het kader duidelijk voor ons.

Het verhaal speelt zich af op de scène van een theater, tijdens een repetitie. Twee acteurs (ze spelen twee houthakkers) oefenen een stuk dat zich voornamelijk afspeelt in een bos. De regisseur zit in de zaal, maar komt nooit in beeld (?).

Voortdurend vermengt werkelijkheid (theater, stad, ...) zich met de fictie van het stuk (bos, doe-het-zelf zaak, …). Het hele verhaal baadt in een ietwat donkere, surrealistische sfeer.

Voor de lezer wordt de realiteit van de theateromgeving pas gaandeweg duidelijk. In het begin lijken de twee spelers werkelijk op een bank in het bos te zitten. Al worden er al wel van bij de start al dan niet subtiele visuele aanwijzingen gegeven, zoals het stiekem vasthouden van een opgeplakte baard, het herhalen van een scène (bijna identiek hernemen van een aantal prentjes of een hele pagina), waarbij bv. een verspreking gecorrigeerd wordt, of een andere mimiek geprobeerd. Naar het einde blijkt er niet echt één duidelijke realiteit te bestaan, vermengt alles zich steeds meer en meer.

Noot 1: het verhaal is in volle constructie. Dus nog niet af. En nog niet héél goed. Al wel goed, maar nog niet héél goed. Het is maar dat u het weet.
Noot 2: de tekst van de eerste scène(hier in eerste schetsvorm) is intussen gewijzigd, maar om verwarring te voorkomen houden we voorlopig deze.

Situering Situering